Regio Zaken

5 juli 2019

Regio Zaken 5 juli 2019


Hakvoort 100 jaar: "De crisisjaren waren onze beste jaren"

Klaas en Albert Hakvoort van eeuweling Hakvoort Shipyard: "De crisisjaren waren onze beste jaren" (Foto: Marco van Ammers)

Hakvoort 100 jaar: "De crisisjaren waren onze beste jaren"

Agenda Ondernemersverenigingen

Woensdag 10 juli
IBEV Algemene Ledenvergadering, met bedrijfsbezoek aan Koninklijke Boon Edam
Tijd/nadere info volgt

Vrijdag 26 juli
Beemster Ondernemer Business Borrel
Tijd: v.a. 17.00 uur
Locatie: Op plein voor Brasa Beemster/Beemster kermis

Zondag 1 september
Zondagsmarkt
Tijd: hele dag
Locatie: Beemster

Donderdag 5 september
PRO Biznizbar
Gastbedrijf: Ondernemer van het Jaar Bert Jonk Autoverhuur
Tijd: v.a. 17.30 uur
Locatie: Biercafé De Bonte Koe, Koemarkt

Zondag 29 september
Zeevang Ondernemers Bedrijfsuitje
Nadere gegevens volgen
Ondernemersvereniging Waterland: www.ondernemendwaterland.nl

Website Regio Zaken vernieuwd en uitgebreid

Ondernemersmagazine Regio Zaken heeft haar website drastisch vernieuwd en uitgebreid. Samen met een nieuw redactiesysteem bij uitgever Rodi Media is ook de website van het ondernemersmagazine Regio Zaken flink aangepast en up to date gemaakt. Uitgever Rodi Media vindt een interessante website en actuele berichtgeving op social media van groot belang.

Behalve een nieuwe lay-out zijn het magazine en de website goed op elkaar afgestemd en gaat de website steeds meer lokaal/regionaal actueel nieuws bevatten. Ook alle koppelingen met Facebook en andere social media krijgen alle aandacht. Bovendien kunnen de belangstellenden via de website www.regiozakenwaterland.nl ook het magazine digitaal lezen. Er komen o.a. columns en een rubriek Bedrijf in Beeld op de website. Een en ander biedt voor de Purmerendse en Waterlandse ondernemer weer veel extra mogelijkheden. Er is voortaan ook de mogelijkheid via de website tips en suggesties aan de redactie door te geven.

John Bontje
Eindredacteur

PCO voorzitter Richard Gort: "De lucht geklaard bij ondernemersclubs in centrum…"

Richard Gort (rechts) wijst bezoekers de weg in de binnenstad. (Foto: Han Giskes)

Platform Centrummanagement Purmerend moet komend jaar BOF vervangen

De lucht tussen de ondernemersverenigingen in de binnenstad van Purmerend is opgeklaard, de neuzen staan weer dezelfde kant op en de ondernemersclubs zijn druk bezig een nieuwe vorm van samenwerking en een nieuwe structuur op te tuigen. Dat zegt Richard Gort, voorzitter van de PCO (Purmerendse Centrum Ondernemers). Ook de dreigende financiële problemen bij het Binnenstad Ondernemers Fonds (BOF) zijn volgens Gort voorbij en de meningsverschillen tussen BOF en Eggert Winkelcentrum (EWC) zijn goed uitgesproken.

Onder begeleiding van het Bureau Stad & Co uit Amsterdam wordt hard gewerkt aan een nieuwe structuur in de binnenstad. Richard Gort: "BIZ Koemarkt blijft natuurlijk, de PCO blijft als belangenbehartiger voor de binnenstadondernemers, maar er komt ook een BIZ PCO. Dat wordt een soort bank van de binnenstadwinkeliers, bestemd voor diverse projecten en activiteiten, zoals sfeerverlichting, evenementen, etc. Bovendien hebben we in de binnenstad het Eggert Winkelcentrum (EWC). Op dit moment is er nog het Binnenstad Ondernemers Fonds (BOF) voor promotie van de binnenstad met evenementen en activiteiten. BOF wordt in het begin van het nieuwe jaar opgeheven. Het is de bedoeling dat daar een Platform Centrummanagement Purmerend (PCP) voor in de plaats komt. Elke BIZ en het EWC heeft zijn eigen geldstromen. We willen kijken hoe we het beste kunnen samenwerken en de verbinding kunnen zoeken, bijvoorbeeld door gezamenlijk evenementen te organiseren. Samen staan we tien keer sterker. Hoe we precies die samenwerking gaan optuigen, daar zijn we momenteel hard mee bezig onder begeleiding van Bureau Stad & Co." (Een BIZ is een Bedrijven Investeringszone, waarbij gelden door een opslag op de WOZ waarde van de panden in een bepaald gebied wordt besteed aan activiteiten, evenementen en projecten ten bate van dat geheel; red.)

Centrummanagement
Er komen dan volgend jaar een BIZ Koemarkt (reeds bestaand), een BIZ PCO (nieuw) voor de rest van de binnenstad en het Eggert Winkelcentrum, waar het Platform Centrummanagement Purmerend (PCP) aan wordt toegevoegd. Dit nieuwe PCP is volgens Richard Gort het overlegorgaan voor een goede onderlinge communicatie en voor het bepalen welke evenementen gezamenlijk zullen plaatsvinden. "Hier zou mogelijk uiteindelijk ook een centrummanager van betaald kunnen worden," denkt Gort hardop. Volgens hem gaat de samenwerking tussen de diverse ondernemersclubs in de binnenstad nu weer goed en is de kou uit de lucht. Hij is ook blij dat de website www.purmerendwinkelstad.nl onder het citymanagement Purmerend Waterlands Goed is gehangen.

Goed informeren
De PCO voorzitter houdt de PCO straatvertegenwoordigers goed op de hoogte van de ontwikkelingen en gezamenlijk zorgen zij volgens Richard Gort voor de juiste informatie naar de winkeliers. "In september a.s. gaan we langs alle ondernemers in de binnenstad om ze te informeren over de nieuwe BIZ PCO en de plannen voor het PCP," aldus de PCO preses.

Na de onlangs gehouden Midsummer Night Shopping is het tijdens de feestweek in september tijd voor het Droge Voeten Festival, gevolgd door Black Friday in november. In december/januari staat weer Winters Purmerend op het programma.

PCO voorzitter: "Leegstand binnenstad beneden landelijk gemiddelde…"

"Winkels en de winkelstad moeten de klanten meerwaarde bieden…"
De leegstand van winkels in het Purmerendse centrum is beneden het landelijk gemiddelde. Dat zegt Richard Gort, voorzitter van de Purmerendse Centrum ondernemers (PCO). Volgens hem komt dit mede door het gevarieerde aanbod van winkels en het relatief grote aantal zelfstandige ondernemers. "In Purmerend hebben we alles. Een compacte en gezellige binnenstad, een haven, goede horeca met een prachtig horecaplein, een historische en authentieke binnenstad. Dat moeten we nu goed vermarkten via onze Citymarketing. "

Richard Gort: "We moeten het centrum wel echt goed vullen. In de Westerstraat komen nu meer woningen op plaatsen waar vroeger winkels waren, maar we moeten daar wel voorzichtig mee zijn. Over enige jaren kan het zo zijn dat er juist weer meer winkelruimte nodig is." Volgens de voorzitter profiteren momenteel alle sectoren van de sterke economie in Nederland. Alleen de detailhandel blijft nog achter. "Internet is inderdaad een grote concurrent van winkels. Je kunt geen winkel meer hebben zonder ook een internetwinkel. Wij hebben met ons bedrijf Outfit een enorme groei online. Maar aan de andere kant is het ook zo dat internetbedrijven vaak op zoek zijn naar een kleine winkel." Zijn de huurprijzen van de panden in de binnenstad te hoog? Gort: "Als de winkelverkopen blijven dalen wel, maar in Purmerend gaat het nog wel redelijk. Het is de trend in Nederland dat op den duur nog een aantal steden overblijven om echt te winkelen. Voor de rest is het jammer. Daarom is het zo van belang dat een winkel en een winkelstad toegevoegde waarde biedt aan de klanten

3e Pinksterdag in ere herstellen!!

Gisteren op de 3e Pinksterdag heb ik samen met 2 collega's een Pinkster 3 wandeling verzorgd voor 35 enthousiaste deelnemers. Dit idee kwam van twee oer-Purmerender Gildegidsen t.w. Daan Sopar en Henk Meines, die de wandeling op een bijzondere wijze hebben uitgewerkt!

In de 80-jarige oorlog werd de grondslag gelegd voor het moderne Nederland. De opstand tegen de Spaanse koning Philips 2e , die in 1568 begon en pas in 1648 tot vrede leidde. De beeldenstorm, het optreden van de watergeuzen en de leidende rol van Willem Oranje zijn ijkpunten van onze nationale identiteit!

Het ontzet van Leiden en ook het mislukte Spaanse beleg van Alkmaar in 1573 wordt nog altijd uitbundig als een Bevrijdingsdag gevierd.

In de Zaanstreek (Zaanse Schans) waar ca. 3000 Spaanse soldaten op 2e Pinksterdag in 1574 vanwege een hinderlaag omkwamen en in Purmerend, nabij de Nieuwegracht ter hoogte van de muziektent nog eens 300 soldaten sneuvelden door het eendrachtig samenwerken van de Watergeuzen onder leiding van Diederick van Sonoy. Hij was het dan ook, die de Zaankanters en de Purmerenders een extra vrije dag gaf, dus op de 3e Pinksterdag.

Tot 1980 kwamen de Zaankanters met grote drommen naar Purmerend om een "bokkie" te kopen, dit gezegde stamt nog uit de tijd, dat er een bokkie of een geitje werd gekocht op de markt in Purmerend, om op het bleekveldje het gras kort te houden en zeker tegen de Kerst als een lekker boutje te kunnen verorberen. Deze traditie heeft vier eeuwen geduurd, de laatste jaren was het bokkie meer en meer een slokkie kopen, het was altijd een groot feest in de stad. Echter de sfeer werd de laatste jaren grimmiger, er kwam een alcoholverbod en toen ook nog door ziekte de veemarkt tijdelijk werd gesloten was het vieren van Pinkster 3 voorbij! Dus moeten we deze BEVRIJDINGSDAG niet in ere herstellen!

Dick Blokker
Gildegids
www.gildepurmerend.nl

Eindelijk kans op realisatie woningbouwplan gebied De Vijfhoek

Zo moet de Beemsterburgwal er op termijn uit komen te zien. (Foto: aangeleverd)

Architect Jan Rietvink heeft weer veel aandacht voor historie…

De gemeente Purmerend is in gesprek met een projectontwikkelaar over een woningbouwplan van in totaal 54 appartementen in het gebied De Vijfhoek in Purmerend (omgeving Kanaalstraat, Beemsterburgwal). De plannen voor ontwikkeling van dit gebied dateren al van zo'n twintig jaar geleden, maar nu lijken er concretere stappen te zijn gemaakt. Onlangs is een informatiebijeenkomst gehouden met omwonenden. Volgens architect Jan Rietvink van Rietvink Architecten uit Oosthuizen hadden verreweg de meeste aanwezigen veel waardering voor het plan.

De Beemstersteeg. (Foto: aangeleverd)

Het plan bestaat uit drie fases. De eerste fase is de Kanaalstraat, waar in totaal 27 appartementen moeten verrijzen (starterswoningen van circa 42 m2 en appartementen van zo'n 90 m2). Het project heeft daar de naam De Landbouw gekregen, omdat hier voorheen de veevoederfabriek was gevestigd. Jan Rietvink heeft de historie hoog in het vaandel staan, waardoor ook een hoger accent is gepland. Dit omdat de vroegere veevoederfabriek ook enkele hogere silo's had. "Dit ontwerp verwijst daarmee ook weer naar de geschiedenis," zegt Rietvink.

Pakhuisachtig
In het binnengebied (tweede fase, aan de Beemstersteeg) komen volgens Jan Rietvink 15 huurappartementen in de sociale sector. Het gaat om kleinere pakhuisachtige appartementen. In dat binnengebied zijn ook veertig parkeerplaatsen gepland. De derde fase van het project behelst 12 grotere appartementen (80 tot 90 m2) aan de Beemsterburgwal. Rietvink: "Er ontstaat daar een historiserende gevelwand, zodat het oude Purmerend weer goed naar voren komt. Dat is heel belangrijk, want als je Purmerend binnenkomt, zie je die gevels als eerste. Omdat er enkele panden meer zijn aangekocht dan eerst gedacht, ontstaat een prachtige en grotere gevelwand."

Positieve gesprekken
De architect wijst erop dat het project De Vijfhoek al zo'n twintig jaar loopt en waarschijnlijk het langstlopende project is in Purmerend. "De gesprekken met de gemeente zijn gelukkig positief, want ook de gemeente vindt dat er nu iets moet gebeuren. Maar we moeten nog wel beginnen met de hele procedure en dat duurt in Nederland helaas erg lang. Wat dat betreft zijn in Nederland wel heel veel regels, die ook ernstig kunnen vertragen. Voor we eventueel met de bouw kunnen beginnen, zijn we zo weer jaren verder. We denken eraan om straks een gecombineerde procedure te doen," aldus Rietvink.

PRO Junior succesvol om drempel naar PRO te verlagen

Onlangs vond een bijeenkomst plaats in De Kleine Doele. (Foto: aangeleverd)

Geslaagde bijeenkomst over onderwerp 'disruptie'…


PRO Junior heeft onlangs een bijeenkomst gehouden in De Kleine Doele te Purmerend over het onderwerp 'disruptie'. Dat is de ontwrichting van bestaande business door nieuwe technologische bedrijven en ontwikkelingen. Voormalig marketingman en directielid van makelaarskantoor Hendriks Groep/Hoekstra & Van Eck, Gerard de Gier, hield een boeiende presentatie voor zo'n 25 jonge ondernemers. PRO Junior is bedoeld om de stap naar het PRO lidmaatschap voor jonge ondernemers te vergemakkelijken.

PRO bestuurslid Christian Groot en woordvoerder voor PRO junior is zeer tevreden over de opkomst en over het evenement zelf. "Ons doel is om de doorstroming van jonge ondernemers te bevorderen naar het lidmaatschap van de bedrijvenvereniging Purmerendse Regio Ondernemers (PRO). We merken ook wel degelijk de aanzuigende werking hiervan. Bij de laatste Biznizbar van de PRO in Biercafé De Bonte Koe zagen we weer steeds meer jonge ondernemers en mensen die bij deze bedrijven in dienst zijn. We hebben bij de evenementen van PRO Junior meestal een vaste groep van circa 25 mensen, maar de interesse voor deze activiteit binnen de PRO groeit."

Spreker Gerard de Gier heeft, na twaalf jaar Hoekstra & Van Eck, sinds ruim twee jaar een consultancy/adviesorganisatie onder de naam Effy Tool. Hij adviseerde bij de PRO Junior bijeenkomst de jonge ondernemers hoe ze met het verschijnsel 'disruptie' kunnen omgaan en kunnen zorgen niet te laat te reageren.

Hakvoort Shipyard bestaat 100 jaar

Klaas en Albert Hakvoort voor de vlag met het logo van de 100-jarige. (Foto: Marco van Ammers)

"We maken allemaal wel eens fouten. De kunst is er zo weinig mogelijk te maken."

Superjachtbouwer Hakvoort Shipyard uit Monnickendam viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Klaas Hakvoort staat aan het roer van dit bijzondere familiebedrijf.

"De crisisjaren waren onze beste jaren!", zegt directeur Klaas Hakvoort. Samen met zijn broer Albert Hakvoort vormt hij de vierde generatie jachtbouwers van familiebedrijf Hakvoort Shipyard in Monnickendam. De afzetmarkt van deze ondernemer bevond zich ten tijde van de recente economische crisis in Europa hoofdzakelijk in Rusland en de Verenigde Staten. "We bouwen kwalitatief hoogwaardige jachtschepen tegen een scherpe prijs. Waar de grote scheepswerven starten - dat is circa 50 tot 60 meter - dat is waar wij eindigen. Onze overheadkosten zijn laag, zeker in vergelijking met de grote werven. We hebben ongeveer honderd medewerkers in dienst en maken gebruik van circa dertig zzp'ers. We zijn een platte organisatie. Hiërarchie kennen we hier niet. We maken allemaal wel eens fouten. De kunst is er zo weinig mogelijk te maken", aldus Klaas.

Succesvol
Op de plek aan de Havenstraat in Monnickendam waar nu de meest luxueuze schepen te water worden gelaten, startte overgrootvader Hakvoort met de bouw van 'eenvoudige' houten vissersschepen: de botters. Klaas: "Later gingen we over op de bouw van stalen casco's, viskotters van 20 tot 25 meter. Vervolgens is mijn grootvader begonnen met de afbouw van de schepen. Daar zijn we tot 1980 heel succesvol mee geweest. Eind jaren zeventig stortte de visserijmarkt in. Per toeval kwamen wij in aanraking met iemand die sportvissersjachten verkocht. In 1981 bouwden we voor hem ons eerste aluminium jacht en leverden we tegelijkertijd onze laatste viskotter af. In 1985 kregen we onze eerste opdracht voor een groot jacht. Vanaf dat moment doen we niets anders dan jachtbouw."

Bekendheid
De naam Hakvoort kreeg al snel wereldwijd bekendheid vanwege de kwaliteit waarmee de schepen gebouwd werden. Klaas: "We hadden jarenlang ervaring met de bouw van vissersschepen. Zij mogen geen dag aan de kant liggen, want dat kost geld." De scheepsbouwer werkt in een wereld waar geld geen rol lijkt te spelen. "Niets is minder waar", zegt Klaas. "We werken in een heel competitieve business, de marges zijn klein en het risico is hoog. We bouwen unieke projecten: dat betekent dat we iedere keer heel precies moeten begroten. Ik werk met een door mijzelf ontwikkeld rekenmodel waarmee we een zo scherp mogelijke calculatie kunnen afgeven. Bovendien hebben we een eigen interieurbouwbedrijf met een werkplaats van 2500 vierkante meter dat in Purmerend gevestigd is."

Spannend
Dit jaar viert Hakvoort Shipyard haar honderdjarig bestaan. Een mijlpaal. Klaas: "We hebben als bedrijf spannende tijden gekend. Onlangs nog de handelssancties tegen Rusland, een voor ons belangrijke afzetmarkt. Een klant moest de koop van een schip afblazen. Met de hulp van onze onderaannemers, mijn vader en de Rabobank hebben we de tijd kunnen overbruggen tot we een nieuwe koper gevonden hadden." Hij vervolgt: "Ons succes is mede te danken aan een misschien wel ouderwetse bedrijfsvoering: we maken geen gebruik van vreemd kapitaal. Als we willen investeren, moeten we dat eerst zelf verdiend hebben. Zo hebben mijn grootvader en mijn vader het altijd gedaan en zo doen Albert en ik het ook. Daarmee leg je een solide fundament onder het bedrijf. We groeien langzaam, maar zeker. Ik ben ervan overtuigd dat dat, nog steeds, de beste manier is om te ondernemen."

In het Waterlandsmuseum de Speeltoren is tot en met 21 juli de jubileumtentoonstelling "Hakvoort: 100 jaar voortvarend" te bezichtigen. De tentoonstelling laat de historische ontwikkeling zien van de oorspronkelijke traditionele scheepswerf naar de moderne scheepsbouwer van nu.

Abma Advocaten BV nieuw advocatenkantoor in Purmerend met vertrouwde namen

Marije Sliphorst: "We bruisen van energie om hier een succes van te maken…"

Abma Advocaten BV. Dat is de naam van het nieuwe advocatenkantoor in Purmerend, met de vertouwde namen en gezichten van Hans Abma, Marije Sliphorst-Dekker, Felix Groot en Saskia Pijnenburg. Abma Advocaten BV is 1 juni jl. gestart en is gevestigd aan de Waterlandlaan 52 in Purmerend.

Marije Sliphorst was voorheen een van de partners van Abma Schreurs Advocaten BV, een apart bedrijf van Abma Schreurs Notarissen. Marije Sliphorst: "Door diverse nare omstandigheden, waaronder ziekte van mijn zakenpartners, heb ik in april jl. besloten dat dit voor mij, als enig overgebleven partner met twintig medewerkers, geen gezonde situatie meer was en heb ik op eigen verzoek faillissementaanvraag voor Abma Schreurs Advocaten BV gedaan. Maar ik blijf advocaat in Purmerend, want daar is markt voor. Maar we doen het op een andere wijze, namelijk als maatschap."

Het nieuwe bedrijf is 1 juni jl. gestart. Hans Abma, Felix Groot, Saskia Pijnenburg en Marije Sliphorst-Dekker zijn de vertrouwde namen en gezichten van de maatschap. De nieuwe naam is Abma Advocaten BV. Er zijn ook een nieuw logo en een nieuwe website ontworpen (www.abma-advocaten.nl). Het vestigingsadres blijft Waterlandlaan 52 in Purmerend. Het telefoonnummer is 0299-250363/mobiel: 06-15855701

Verdubbelde energie
Marije Sliphorst: "Wij zijn gespecialiseerd om het MKB te bedienen op allerlei gebieden. Saskia Pijnenburg heeft tevens een achtergrond als deurwaarder, waardoor we ook op dat gebied veel kunnen bieden. Het is een zware periode geweest. Ik ben blij dat de moeilijke tijd achter de rug is en wij bruisen met Abma Advocaten van verdubbelde energie om een succes te maken van deze maatschap."

Manus-van-alles dagelijks bezig met organisatie 147e kortebaandraverij

De markante Purmerender net nadat hij vorig jaar Koninklijk werd onderscheiden. (Foto: Han Giskes)

Jan Kuiper druk met voorbereidingen van tweede donderdag in september

Hij is voorzitter, penningmeester, secretaris en manusje-van-alles tegelijk. Harddraverijvereniging Prins Bernhard mag zich in de handen knijpen met Jan Kuiper. De markante Purmerender is alweer sinds januari van dit jaar bezig met de organisatie van de kortebaandraverij. Het spektakel wordt op donderdag 12 september voor de 147e keer in Purmerend gehouden.

Jan Kuiper houdt van emotie, leut en gezelligheid. "Als het publiek geniet, geniet ik ook", aldus Jan Kuiper. Hij vertelt met zichtbaar enthousiasme over de harddraverijdag op de tweede donderdag van september. "We werken samen met de Nederlandse Draf- en Rensport (NDR). We kunnen een hoog prijzengeld (€ 10.000,-) voor de winnaar in het vooruitzicht stellen. Daarnaast zijn er overige ereprijzen ter waarde van € 2.500,-. En we kunnen onkostenvergoedingen geven voor alle deelnemers."

Dit jaar wordt volgens Kuiper weer een perfect jaar. "Zeker gezien de accommodatie rondom de baan. We krijgen vier led-screens langs de baan en de vier tv-schermen in de business-lounge. Verder komen er twee luxe toiletwagens en kunnen we bij Spijkerman Eten & Drinken beschikken een grotere ruimte", vertelt Jan.

Live-optreden
Na afloop van de kortebaandraverij, waaraan 24 paarden meedoen, is er een live-optreden van Backlight. En voor de grote wedstrijden en tussen de omlopen door is er muziek van Bes, het bedrijf dat het geluid en de aansluiting van de led-screens verzorgt." Tijdens de draverij is er als altijd veel aandacht voor de sponsors, subsponsors en genodigden van het evenement. Zij kunnen terecht in de 360 vierkante meter grote business-lounge. Bij de aanleg van het traject assisteert Daan van der Werf. Van der Werff is fokker van pony's en is wekelijks te vinden bij de grote koersen op de lange baan in Alkmaar en hij geniet zodoende bekendheid bij de eigenaars , trainers en rijders van de kortebaandravers.

Gokje wagen
Uiteraard kan er tijdens de kortebaandraverij een gokje worden gewaagd. Bij het programma wordt een bijlage gevoegd met winnaars-adviezen. De wedstrijdformulieren hiervoor zijn op de dag zelf verkrijgbaar bij de Totalisatorwagen in de Koestraat, tegenover de Frans Spijkerman Bar.

Rabobank Waterland en Omstreken en Rodi Media hebben in 2017 voor drie jaar getekend als hoofdsponsor en zullen zich op donderdag 12 september dan ook optimaal presenteren.

Op weg naar nog sterkere integratie opleidingen en bedrijfsleven

(Foto: Han Giskes)

Nieuwbouw mbo in Purmerend gerealiseerd:

Onlangs werd aan het Horizon College en het Regio College de sleutel overhandigd van het mbo-gebouw Purmerend: de nieuwbouw die beide scholen huisvest, aan het Karakietpark in Purmerend. Hier zullen vanaf 12 september dagelijks zo'n 1500 studenten binnenstromen. Niet alleen de samenwerking tussen de twee scholen onder één dak maar ook de faciliteiten van de nieuwe locatie bieden nog meer kansen om de band tussen opleidingen en bedrijfsleven te versterken. Iets waar zowel Arjan Vethman, locatiedirecteur Purmerend van het Horizon College als zijn collega Martijn Kool, directeur van de Zorg, Welzijn en Sport van het Regio College zich al jaren voor sterk maakt.

Het verouderde onderkomen van het Horizon College en het Regio College deed veel jongeren uitwijken naar een mbo in Amsterdam. "Wij, en met ons de gemeente en het bedrijfsleven, willen deze studenten voor de regio behouden omdat regionaal opleiden belangrijk is in de samenwerking met lokale bedrijven," licht Vethman toe. "Purmerend is te klein voor twee ROC's, daarom hebben we het opleidingsaanbod samengebracht in één gebouw; in een constructie waarin het Horizon College eigenaar is en het Regio College huurt. Waarbij we overigens wel aparte scholen blijven met elk een eigen verantwoordelijkheid en eigen contacten met het bedrijfsleven." Het opleidingsportfolio is hierin goed verdeeld. Het Horizon College neemt het opleidingscluster ict, beveiliging, handel&dienstverlening, economie en sport&beweging voor haar rekening. Welzijn, gezondheidszorg, techniek, toerisme en entree-opleidingen verzorgt het Regio College.

Martijn Kool van het Regio College (links) en Arjan Vethman van het Horizon College. (Foto: Han Giskes)

Bedrijfsleven als speerpunt
Vethman is schooldirecteur nieuwe stijl. Hij zit niet de hele dag op zijn plek, maar is vooral veel onderweg. Naar de verschillende locaties, maar zeker ook naar bedrijven. Hij is lid van de PRO, bestuurslid van Stichting PurmerValley en zorgt dat zijn school aanwezig is bij evenementen als Purmerend Werkt en de NV Purmerend talkshow.
Vethman: "Het verbinden van onderwijs en bedrijfsleven, dat is mijn speerpunt. Met als doel de kloof te verkleinen en momenten te pakken om intensiever samen te werken. Dat wordt gelukkig volop ondersteund door zowel de gemeente Purmerend als het bedrijfsleven hier. Beide zijn erg actief in initiatieven waar het gaat om de integratie van werk en opleiding, zoals bijvoorbeeld Purmerend Werkt."

Ict
Als verantwoordelijke binnen het Horizon College voor het opleidingscluster economie, inclusief ict en beveiliging, zet Vethman persoonlijk zijn focus op het in goede banen leiden van ict-opleidingen en de aansluiting hiervan op het bedrijfsleven. "Er zijn erg veel ict-bedrijfjes in Purmerend met een grote behoefte aan goed gekwalificeerde medewerkers. Dit was de aanleiding om via PurmerValley de onderwijskwaliteit te versterken en de kloof tussen vraag en aanbod te dichten. Op de nieuwe locatie en met de komst binnenkort van esports en egaming center H20 kunnen we daarin nog meer betekenen."

Samenwerkingsverbanden
Maar ook in de zorg en de horeca zijn er mooie samenwerkingsverbanden met respectievelijk zorginstellingen en horecagelegenheden/evenementen tot stand gebracht. Wat dat laatste betreft werken de studenten al mee aan alle evenementen in de stad. Vethman: "In de nieuwbouw hebben we nu zelfs een eigen restaurant wat ook weer een extra faciliteit is om onze band met het bedrijfsleven te versterken. Er kan zowel worden vergaderd als gegeten waardoor opleiding en praktijk worden samengebracht."

Unieke positie
De totstandkoming van deze gezamenlijke nieuwbouw was een lang en soms ingewikkeld traject waarin Vethman sinds zijn aantreden ruim drie jaar geleden nauw samenwerkte met Martijn Kool van het Regio College. Het duo trekt ook na de intrek in het nieuwe gebouw samen op, in een gezamenlijk kantoor, waarbij elk de verantwoordelijkheid houdt voor de eigen school. "Alle medewerkers van beide scholen hebben zich hiervoor ingezet en samen een geweldige prestatie geleverd," benadrukt Vethman. "En het is natuurlijk uniek in mbo-land dat je samen in zo'n gebouw zit. Het is feitelijk iets heel moois wat we aan het doen zijn. Er zijn veel innovaties binnen het onderwijs en wij gaan absoluut met de tijd mee. We kunnen gaan uitbouwen wat we de laatste jaren, ook samen met het bedrijfsleven, tot stand hebben gebracht. Nu eerst verhuizen en installeren, en dan gaan we verder. We hebben er ontzettend veel zin in!"

Veelbelovende start voor onderdoorgang N247

Op woensdag 12 juni is het nieuwe coalitieprogramma gepresenteerd van Gedeputeerde Staten. Na een langdurig proces van aftasten en onderhandelen zijn onder leiding van formateur Laura Bromet zijn de partijen Groen Links, VVD, D66 en D66 tot een akkoord gekomen.

In dat akkoord staat luid en duidelijk de navolgende passage:

Broek in Waterland
Om het leefbaarheidsprobleem in Broek in Waterland op te lossen zal, in lijn met het proces van co-creatie dat is doorlopen, een tweebaans onderdoorgang van de N247 worden aangelegd. Zo worden de twee delen van het dorp weer met elkaar verbonden en ontstaat meer ruimte voor fietsers en voetgangers. We leveren een bijdrage aan de realisatie van de onderdoorgang.

"Zo duidelijk heb ik het nog niet eerder gelezen", zegt VOWA voorzitter Debets in een 1e reactie. Na een jarenlang proces waarin ook VOWA samen met de Dorpsraad BiW nauw betrokken was, lijkt er nu toch zicht op de zo vurig verlangde onderdoorgang. Als bekend is er namens VOWA tot tweemaal toe ingesproken bij Gedeputeerde Staten en is ook tijdens het proces van formatie aan de betrokken informateurs en formateur Bromet schriftelijk het belang van de onderdoorgang onder de aandacht gebracht.

Er zal – aldus Debets - nog heel veel water door de Broekervaart moeten stromen alvorens de onderdoorgang er is. In dit stadium en aan de start van de bestuursperiode van het nieuwe College van Gedeputeerde Staten is het vooruitzicht van een onderdoorgang echter meer dan een wenkend perspectief. VOWA zal het verdere proces nauwlettend volgen. Want reken maar dat de Provincie ook een beroep zal gaan doen op de Vervoersregio en gemeenten om de realisatie van de onderdoorgang mogelijk te maken. De reductie van de reistijd in de spits met 50% moet op zichzelf al voldoende reden zijn om grote spoed de onderdoorgang tot stand te brengen. Duidelijk is dat de actieve betrokkenheid van VOWA, het op basis van goede argumenten en gedegen onderzoek pleiten voor de onderdoorgang, resultaat oplevert en dus een goed voorbeeld is van belangenbehartiging.

Pakhuis Real Estate van Stephan de Bruin in gesprek over plan Slotplein

Het bewuste gebied. (Foto: Han Giskes)

Stephan de Bruin: "Met de gemeente in ontdekkingsfase over mooie eyecatcher…"


Pakhuis Real Estate van projectontwikkelaar Stephan de Bruin is de nieuwe eigenaar van het pand van Party- and Dinner Slot Purmersteijn aan het Slotplein in Purmerend. Dat meldt gemeentewoordvoerster Nancy Kamperveen. Volgens de woordvoerster zijn er plannen voor woningbouw. Op de begane grond zijn bedrijven gevestigd.

Eigenaresse Tineke Ottenbros-Spijkerman van Party- and Dinner slot Purmersteijn bevestigt de berichten dat Stephan de Bruin de nieuwe eigenaar van het pand is en dat hij met de gemeente in gesprek is over de ontwikkelingen van het gebied Slotplein. "Maar het kan nog wel een aantal jaren duren, voor de meerdere ontwikkelingen zijn gerealiseerd. In de tussentijd ga ik gewoon door met mijn bedrijf Party- and Dinner Slot Purmersteijn, en blijven mijn gasten van harte welkom," zegt ze.

Mooie eyecatcher
Stephan de Bruin van Pakhuis Real Estate geeft aan het pand te hebben gekocht en met de gemeente in gesprek te zijn over nieuwbouw ter plaatse. "We zijn echter met de gemeente nog in een ontdekkingsfase. Ik wil graag een mooie eyecatcher realiseren voor Purmerend, net als aan de overkant het geval is met het project Spijkerman aan de Neckerdijk." De Bruin heeft aan de Neckerdijk de panden van nu Slijterij Breebaart en het hoekpand (voorheen café Paradijs) gerealiseerd. Voor dit nieuwe project aan het Slotplein denkt hij aan woningbouw, met op de begane grond commerciële functies. De Bruin is intussen ook in gesprek over de toekomst met Tineke Ottenbros-Spijkerman van Slot Purmersteijn. Mocht het plan doorgaan, dan zal volgens De Bruin sprak zijn van sloop en herbouw van de panden. "De gemeente Purmerend was bij de eerste gesprekken al wel enthousiast over mijn plannen," aldus de projectontwikkelaar. Na volgend overleg met de gemeente hoopt hij meer definitief nieuws te kunnen brengen over de plannen.

SG Gerrit Rietveld plaatst extra etage op pand voor nog beter passend onderwijs

De uitbreiding met een etage is nodig omdat de school flink groeide. (Foto: aangeleverd)

Teamleider Frank Verspuij: "Alle leerlingen hier weer samen onder één dak…"


Scholengemeenschap Gerrit Rietveld in Purmerend (onderdeel van de Purmerendse ScholenGroep, PSG) is, tegen prognoses in, de afgelopen jaren gegroeid qua leerlingaantal. De ruim 450 leerlingen pasten al enige tijd niet in het nieuwe schoolgebouw. Reden om boven op het gebouw alsnog een extra verdieping te plaatsen. Dat vertelt Frank Verspuij, teamleider van de sectoren Techniek en Zorg & Welzijn, (plus klas 1). De nieuwe verdieping wordt volgend schooljaar al in gebruik genomen.

SG Gerrit Rietveld is een school voor modern, praktisch en beroepsgericht onderwijs, waar de (praktische) talenten van de leerling centraal staan. Leren door doen en zo plezier in leren, daar gaat het om. Er komt volgens Frank Verspuij bovendien ook een nieuw technieklokaal voor klas 1 en 2 in de ruimte die nu als computerlokaal in gebruik is. Het computerlokaal verhuist naar een centrale ruimte tussen de praktijklokalen van de drie verschillende technische profielen. Hij is zeer ingenomen met de extra verdieping. Bart Smit, adviseur huisvesting van de PSG, heeft na het begeleiden van de bouw van het nieuwe schoolgebouw ook de nieuwbouw van de bovenste verdieping onder zijn hoede. Frank Verspuij vertelt: "We willen alle leerlingen met praktisch talent van klas 1 t/m 4 hier onder één dak. Vanwege onverwachte groei van het aantal leerlingen lukte ons dit de eerste jaren hier nog niet, waardoor we lokalen moesten huren bij het Regio College, in ons voormalige schoolgebouw. Door de extra verdieping op de nieuwe school aan de Spinnekop, kunnen in het nieuwe schooljaar alle leerlingen hier nu worden ondergebracht. Geweldig!"

Één mooi geheel
De nieuwe bovenste verdieping van SG Gerrit Rietveld bestaat volgens architect Jan Rietvink uit losse units, die in de meivakantie met een hoogwerker naar boven zijn getakeld en vervolgens aan elkaar zijn geschakeld. "Zo ontstaat een ruimte van in totaal 900 m2 op deze verdieping, bestaand uit negen leslokalen en twee kantoorruimtes. De units worden aan de buitenzijde mooi bekleed met chique Trespa kunststofbeplating, die goed past bij de steen van de rest van het gebouw, waardoor één mooi geheel ontstaat." De antracietkleurige beplating zorgt ook volgens Bart Smit dat de gevel dezelfde uitstraling krijgt als het metselwerk van de rest van het gebouw. Volgens Rietvink wordt de nieuwe bovenste etage op 19 juli a.s. opgeleverd.

Techniek loods
Teamleider Techniek en Zorg & Welzijn, Frank Verspuij, spreekt van "een nieuwe mijlpaal voor SG Gerrit Rietveld". Adviseur huisvesting, Bart Smit: "In de pen zit ook de plaatsing van een techniek loods op het grasveld (een zgn. Romny loods). Dat is een half ronde loods, die vaak voor opslag wordt gebruikt. Wij willen daar een demonstratieruimte van maken, zodat een inspirerende plek ontstaat, waar leerlingen van groep 7 en 8 van het primair onderwijs kennis kunnen maken met techniek," vertelt hij. Bart Smit, adviseur huisvesting van de PSG, meldt dat het leerlingaantal van de hele PSG keurig stabiel blijft. "Ook bij het Da Vinci College komt mogelijk ook de vraag aan de orde of er meer ruimte nodig is. We verwachten dat echter wel binnen de school op te lossen. Maar we kunnen de situatie pas aan het einde van het schooljaar echt goed beoordelen."

Terug voor de klas
Frank Verspuij is al dertig jaar werkzaam op de school, waarvan dertien jaar als teamleider. Volgend jaar stopt hij in die functie. "Ik mis simpelweg het lesgeven en ga komend schooljaar weer in en voor de klas bezig door veertien uur lessen biologie te geven. Daarnaast ga ik uiteraard nog wel een aantal organisatorische taken uitvoeren voor de PSG," vertelt hij.

Kennismaking met Moncef Beekhof, directeur van het Purmerends Museum

Directeur Purmerends Museum, Moncef Beekhof. (Foto: Han Giskes)

Mijn naam is Moncef Beekhof en vanaf 1 juli 2019 zal ik beginnen als directeur van het Purmerends Museum. Daarnaast mag ik mij ook gaan bezighouden met de nieuwe locatie in de Peperstraat, waar we meer ruimte hebben voor VVV Purmerend en de museumwinkel.

Ik heb er vanzelfsprekend veel zin in en denk dat we in de komende jaren mooie stappen kunnen zetten op weg naar meer publiek, een grotere zichtbaarheid, een nieuwe inrichting en meer eigen inkomsten. Het Purmerends Museum is dat ook waard. Zowel de bijzondere stads- en streekcollectie als de collectie jugendstil aardewerk moeten door veel meer mensen uit Purmerend, de regio of het land gezien gaan worden. Tegelijkertijd kan het museum dankzij de uitbreiding van taken nu nog actiever de bezoekers van buiten de stad op weg helpen en zelfs samen met andere partijen in de provincie of het land de stad Purmerend als aantrekkelijke bestemming promoten.

Het mag duidelijk zijn dat ik dat allemaal niet alleen kan doen. Gelukkig kan ik steunen op een ervaren team van medewerkers, bestuursleden en vrijwilligers. Hun kennis, ervaring en netwerk zal van groot belang zijn om onze nieuwe 'missie' te kunnen laten slagen. Maar daarnaast heb ik vooral ook partners in de stad nodig. Zoals ondernemers die zich al jaren inzetten voor een goed leefklimaat in Purmerend, initiatieven steunen voor de bewoners of zorgen dat de stad steeds weer aantrekkelijk blijft voor bezoekers uit de stad en de streek. Samen met ondernemend Purmerend hoop ik in de komende jaren nieuwe wegen in te kunnen slaan om de stad ook als culturele bestemming op de kaart te kunnen zetten. Met de steun van particulieren en bedrijven kunnen we betere tentoonstellingen maken, meer promotie inzetten en daarmee cultureel Purmerend zichtbaarder maken bij een breed publiek.

Ik hoop samen met iedereen op 'ontdekkingsreis' te gaan en te zien waar we uiteindelijk gaan uitkomen. Graag zie ik iedereen in de komende maanden in het museum terug en natuurlijk ga ik graag het gesprek aan om te horen wat er beter of anders kan en welke rol anderen daarin kunnen spelen. Tot snel.

Purmerend Werkt wordt Waterland Werkt

De organisatie van Waterland Werkt is al druk doende. (Foto: Evert Ruis)

Groter, regionaler en professioneler

Het evenement Purmerend Werkt dat in januari 2019 plaats vond, krijgt wegens succes een vervolg. In het jaar 2020 krijgt het een regionaal jasje. Maandag 27 mei werd in P3 het plan voor de komende twee evenementen uitgerold. Gelijk werd de nieuwe naam, Waterland Werkt, gelanceerd.

Stichting Purmerend 200 Plus, de organisator van Purmerend Werkt, heeft het evenement geëvalueerd. "We willen er graag een vervolg aan geven. We weten dat het beter kan", vertelt Thierry van der Weide namens de organisatie. "Iedereen was tevreden over het bezoekersaantal tussen de acht en tienduizend, maar minder met de bewegwijzering. Een enkele locatie werd niet goed gevonden. Ons werd gevraagd, waarom de zorgsector en de horeca niet vertegenwoordigd waren. Deze eerste editie waren vooral leerlingen van de middelbare school uitgenodigd. We kregen daarom het verzoek, de volgende keer mbo en hbo niveau erbij te betrekken. Vervolgens kregen we vragen uit de regio, want ze willen graag aanhaken."

De organisatie leert snel: "De volgende keer wordt het groter, regionaler en professioneler."

KANSEN
De komende editie is op vrijdag 31 januari en 1 februari 2020. Dit keer wordt het op locatie gehouden. Bedrijven en instellingen uit de regio Waterland openen hun deuren en heten bezoekers van harte welkom. Scholieren en studenten kunnen zich op deze wijze oriënteren. Daarbij wordt ook gedacht aan mensen van vijftig plus of andere belangstellenden die een carrière-switch overwegen en zich oriënteren op kansen in hun directe omgeving. "Hier gebeurt zoveel. Prachtige bedrijven en organisaties zijn in onze regio actief."

De editie in januari 2021 zal weer in het centrum van Purmerend plaats vinden, maar dan wel met een regionale insteek. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar de nieuwe markthal, want deze kan heel goed fungeren als centraal punt.

PENDELEN
Eerst concentreert de organisatie zich op de editie 2020. Het publiek deze maandagavond in de P3 bestond uit de partners van de organiserende stichting. Er werden vele vragen gesteld. De microfoon ging in de zaal rond. Zo was er een vraag over het vervoer. "Het idee is om speciale pendelbussen te laten rijden," aldus Van der Weide. Hop-on, Hop-off, werd er vanuit het publiek gesuggereerd. De dame van EBS gaat de mogelijkheden onderzoeken.

"Moet ik een locatie reserveren?" "Blijf zoveel mogelijk op je eigen locatie", was het antwoord van Daniel Pardoen, beseffend dat niet elk bedrijf geschikt is mensen te ontvangen. De organisatie weet dat er altijd een oplossing is en gaat daar met betrokkenen aan werken.

Wie nieuws en ontwikkelingen wil volgen kan kijken op de nieuwe website: www.waterlandwerkt.info.

Ondertoerisme in de regio biedt kansen

Piet Hein Debets (Foto: Han Giskes)

Op de dag dat ik deze bijdrage schrijf is er nog steeds geen witte rook waargenomen uit de Provinciale schoorsteen. De verkiezingen liggen alweer ver achter ons, maar het vormen van een College van Gedeputeerde Staten kost tijd, veel tijd. Haastige spoed is zelden goed; dat zal ook in dit geval gelden en dus wachten we geduldig op de totstandkoming van een goed en vooral slagvaardig provinciaal bestuur.

Maar ook zonder nieuw College van Gedeputeerde Staten gaat het leven door. Aan de vooravond van de vakanties is het goed om stil te staan bij de ontwikkeling van het toerisme. Volgens het Economisch bureau van ABN AMRO is het binnenlands toerisme in de grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) sinds 2012 met maar liefst 54 procent toegenomen. Opmerkelijk. Immers, vrijwel dagelijks horen en lezen we over de enorme drukte in de grote steden die toeristen veroorzaakt zou worden, maar het zijn toch vooral de Nederlanders zelf die voor een bezoekje naar die grote steden gaan. Zijn we dan toch minder gevoelig voor de gevolgen van massatoerisme?

Buitenlandse toeristen zoeken juist in toenemende mate de gebieden buiten de Randstad op. In de regio's buiten de Randstad zal het toerisme van mensen uit andere landen naar verwachting met 6 procent groeien. Deze regio's kunnen hierop inspelen, stellen de onderzoekers. "Lokale festivals, musea en attractieparken kunnen profiteren, bijvoorbeeld door een 'overloop' van toerisme vanuit de drukkere gebieden te stimuleren."

De discussie over het massatoerisme in Amsterdam, de omstreden rol van Airbnb en de belasting voor cruiseschepen bieden de regio's volgens de economen van ABN AMRO ook kansen.

Het totale toerisme in Nederland neemt dit jaar naar verwachting met 3 procent toe. Die stijging zit vooral in de stroom buitenlandse toeristen.

Millennials in de regio
Het reisgedrag van millennials, mensen die tussen 1980 en 2000 geboren zijn, zullen de regio's ook helpen, denken de economen. Deze generatie is op zoek naar authentieke ervaringen en wil daarom zien hoe inwoners leven en dus niet slechts toeristische trekpleisters bezoeken. "Voor de regio's zijn millennials dan ook een belangrijke doelgroep waarop promotieacties zich kunnen richten", aldus de economen. Het economisch bureau van ABN AMRO spreekt van "ondertoerisme" in de regio's, tegenover "overtoerisme" in de grote steden.

Kortom, er valt nog veel te doen en te halen op het gebied van toerisme. In onze regio Waterland mogen we ons gelukkig prijzen met de aanwezigheid van het Bureau Toerisme Laag Holland. Dat bureau werkt nauw samen met de lokale VVV's en met tal van ondernemers in de toeristenindustrie en brengt onze regio ruim onder de aandacht van alle inwoners en potentiële bezoekers. Juist voor de regio Waterland geldt bij uitstek dat de massale aantrekkingskracht van Amsterdam volop kansen biedt om de nodige graantjes mee te pikken.

En of u nu wel of niet de komende weken in de regio blijft: ik wens u allen een mooie zomer en een goede vakantie toe.

Piet Hein Debets
Voorzitter VOWA
www.vowa.nl

KBK Bouwgroep klaar voor de toekomst met nieuwbouw hoofdkantoor

(Foto: Blaauw_Piet&Jacq)

"Uitbreiding noodzakelijk door sterke groei…"


Onlangs opende Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer het vernieuwde hoofdkantoor van KBK bouwgroep aan de Morseweg 1 in Volendam. Er werd ook stilgestaan bij het 40-jarig jubileum en de oprichters/directeuren Klaas Klouwer en Klaas de Boer, die afscheid namen.

Woordvoerder Michiel Ruiventak meldt dat het nieuwe pand op dezelfde plek 'om het oude gebouw is heen gebouwd'. "Vanwege de sterke groei van ons bedrijf hadden we meer werkplekken nodig. In het nieuwe kantoor werken nu circa 120 mensen," aldus de woordvoerder. KBK Bouw heeft inmiddels vestigingen in Amsterdam, Almere, Den Haag, Purmerend en Volendam (hoofdkantoor). In de nieuwbouw is volgens Ruiventak als extra een mooie showroom gekomen, om bezoekers diverse producten te laten aanschouwen en om mensen, die een huis hebben gekocht, nog beter te informeren. Het kantoor is met een grootte van 3500 m2 over twee verdiepingen meer dan verdubbeld. Op de derde verdieping is een 'continu verbeterruimte' (voor studie en bijscholing) gerealiseerd en een dakterras. Ook de rest van het pand is helemaal vernieuwd.

(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Kracht familiebedrijven
De directeuren Paul en Ron Klouwer spraken over de historie van KBK bouwgroep en over waar zij nu staan. Het afscheid van de oprichters/directeuren Klaas Klouwer en Klaas de Boer kreeg ook de nodige aandacht. Speciaal voor hen is door Rob Cerneüs een beeld ontworpen, dat nu in de ontvangstruimte van het hoofdkantoor staat. Tevens ontvingen zij de eerste uitgave van het jubileumboek. Staatssecretaris Mona Keijzer ging in op de kracht van een familiebedrijf, het duurzame gebouw van KBK Groep en het afscheid van Klouwer en De Boer. De staatssecretaris knipte, samen met Wim Zwarthoed, het lint door. Wim Zwarthoed werkt al ruim 30 jaar bij KBK. Tijdens de verbouwing was hij een zeer betrokken werkvoorbereider. Hij heeft deze prachtige klus niet kunnen afmaken, omdat hij in januari werd getroffen door een hersenbloeding. Gelukkig was hij voldoende hersteld om bij de opening te zijn. De circa 800 bezoekers kregen de gelegenheid door het nieuwe pand te lopen.

Medewerkersfeest
Bij het Open Huis konden de medewerkers hun kantoor laten zien aan hun familie en vrienden. Daarna waren ook andere geïnteresseerden welkom. In totaal kwamen meer dan 1.000 mensen een kijkje nemen. Zaterdagavond was het spectaculaire medewerkersfeest, want, zoals directeur Paul Klouwer zegt: "Waar hard gewerkt wordt, mag ook hard gefeest worden."

Goede doelen
De gasten hebben in totaal meer dan € 13.000 geschonken hebben. Dit bedrag verdeelt KBK Bouw over vijf, door de opdrachtgevers geselecteerde, goede doelen: Stichting CarMar, Hersenstichting, Stichting Silent Work, Sailwise, Only Friends en Stichting Brooke Hospital for Animals Nederland.

IBEV combineert ledenvergadering met bedrijfsbezoek aan Boon Edam


Bedrijvenclub is hard op zoek naar nieuwe voorzitter…

De Industrie- en Bedrijvengroep Edam-Volendam (IBEV) houdt op woensdag 10 juli haar Algemene Ledenvergadering, waarschijnlijk gecombineerd met een bedrijfsbezoek aan het bedrijf Koninklijke Boon Edam (wereldleider op het gebied van toegangssystemen). Over de tijd (waarschijnlijk in de middag) volgt nog nadere informatie. De IBEV heeft helaas nog geen nieuwe voorzitter gevonden. Volgens bestuurslid Gerda Tol is het bestuur hard op zoek naar een opvolger van tijdelijk voorzitter Alfred de Jong.

De Werkgroep P & O van de IBEV (personeel en organisatie) is bezig een ledenbijeenkomst te organiseren in november over Duurzame Inzetbaarheid. Gerda Tol is een van de leden van deze werkgroep. "Het zal gaan over de jongste wijzigingen van de Wet Werk en Zekerheid en wat daarvan de gevolgen zullen zijn voor de ondernemers," vertelt Gerda. Deze ledenbijeenkomst is gepland bij FC Volendam. Nadere informatie over tijd en inhoud volgt nog.

Bedrijfsuitje met de Twizy's van 'Visit Beemster'

De hippe Twizy's kunnen maximaal 80 kilometer per uur. (Foto: aangeleverd)

Vanwege het feit dat droogmakerij De Beemster 20 jaar Werelderfgoed is gaat 2019 nu al de boeken in als een extra feestelijk en memorabel jaar. Dat was ook mede een van de hoofddoelen van het ruim twee jaar geleden opgerichte 'Visit Beemster', de merknaam van de Stichting Promotie Beemster Werelderfgoed (SPBW). Daniëlle Woudstra is voorzitter van 'Visit Beemster'. Voor Regio Zaken Waterland blikt ze terug op de afgelopen periode en -belangrijker- kijkt ze vooruit naar wat er allemaal nog gaat komen. En dat is veel!

We spreken Daniëlle in restaurant Poterne in Fort Resort Beemster. Niet toevallig de plek waar de trots van 'Visit Beemster' in zevenfout staat geparkeerd. We hebben het over de 7 Renault Twizy's, de twee persoons electrische auto's, getooid in de originele groene Beemsterkleur, die pontificaal voor de deur van het welness belevingscenter staan te pronken. Te wachten totdat ze gehuurd worden voor een ritje door de Beemster en desgewenst omliggende gemeenten.

Daniëlle Woudstra: "Overdekt genieten van het Werelderfgoed is natuurlijk een stuk plezieriger". (Foto: Han Giskes)

Gebied als erfgoed
Over het plan achter de inzet van de Twizy's zegt Daniëlle: "Als je het over Werelderfgoed hebt praat je meestal over een gebouw. De Beemster is als gebied erfgoed en bezoekers die hier een kijkje willen nemen, kunnen natuurlijk de fiets nemen. Maar overdekt genieten van alles onderweg is natuurlijk een stuk plezieriger. Via Jos Dijt (de Renaultdealer in Beemster, JB) en Renault Nederland kwamen we terecht bij Nieuwendijk, Renaultdealer in Amsterdam. Deze kon de Twizy leveren. Het is een heel compact en tegelijkertijd hip model met alles erop en eraan. In de navigatie-apparatuur zitten bijvoorbeeld uitgestippelde routes in de Beemster en langs de 16 Beemsterren, de locaties die deze polder mede zo uniek maken. Er zijn ook routes langs de horeca en langs culturele plekjes in de polder. Op aanvraag kunnen we ook extra routes erin laten zetten. De klant is immers koning."

Steun van ondernemers
Het plan om de autootjes, die maximaal 80 kilometer per uur rijden, aan te schaffen werd gedeeld met ondernemers en zij konden elk voor € 2.500,- meeparticiperen in de aankoop van de huidige 7 Twizy's. De actie werd een succes en als tegenprestatie mogen de gulle gevers gedurende vijf jaar alle 7 auto's één dag gebruiken. "Bedrijven zien hierin een mooie gelegenheid om hun personeel of klanten en leuke dag te bezorgen. Mooi voorbeeld is de Cono, die haar klanten een leuk Beemsters dagje in het vooruitzicht stelt", vertelt Daniëlle.

Inmiddels wint de Beemster Twizy steeds meer aan populariteit; niet alleen bij enthousiast geworden huurders, ook andere organisaties tonen belangstelling. "Samen met Transscope (het bedrijf achter Track & Trace), Autoleasewereld en Renault Nieuwendijk is er recent een promotiefilm gemaakt. Deze wordt op zoveel mogelijk locaties en bij gelegenheden vertoond. Ik mag binnenkort ook op het zomerfeest van de Purmerendse Regio Ondernemers staan. Zo komen we aardig in de picture te staan."

Beemster Light
Naast de Twizy's, die met behulp van Eipi Belettering en Jonk Autoverhuur in de markt zijn gezet, zijn de ogen van 'Visit Beemster' gericht op de eerste zondag van december. Die dag staat het festival Visit Beemster Light te gebeuren. Middels één druk op de knop wordt die avond de hele Beemster in het licht gezet. Daniëlle: "Dat wordt een grote happening waarbij alle inwoners zich ook zeer betrokken voelen. De buurtverenigingen, die toch altijd al veel meedenken en -doen, hebben hun medewerking spontaan aangeboden. Nu is het de beurt aan de horeca en de overige inwoners van Beemster. Het zou toch fantastisch zijn als zoveel mogelijk mensen hetzelfde doel nastreven en meehelpen om er een groot spektakel van te maken."

Plan om uit te breiden
Nog even terug naar de Twizy's. Nu er eenmaal 7 op de weg rijden is de 'honger' van 'Visit Beemster' niet gestild. "Ons doel is om uit te breiden, geld te verdienen aan de verhuur van het huidige wagenpark en met het geld investeren in nieuwe Twizy's. Ultiem doel is om net als nu duurzaamheid mee te laten wegen. Wie weet kunnen de autootjes te zijner tijd op waterstof rijden. Dan is het een 100% win-win situatie.

Een Twizy huren kost € 45,- voor een ochtend of middag van 3 uur en € 90,- voor een dag van 7 uur. Voor meer informatie kijk op www.visitbeemster.nl/twizy/ Het is ook mogelijk een mailtje te sturen naar twizy@visitbeemster.nl of danielle@visitbeemster.nl        

Gemeente druk bezig met realisatie Bedrijven Loket Purmerend/Beemster

Strategisch adviseur en acquisiteur bedrijven op komst…


Niels Krommenhoek, Accountmanager Bedrijven voor de gemeente Purmerend en Beemster, is 1 juni jl. uit dienst getreden. Bedrijfshuisvestingsadviseur Marco Hijstee van de gemeente Purmerend hierover: "Niels Krommenhoek was een junior adviseur, terwijl we een senior adviseur zochten. Zijn contract is niet verlengd."

Marco Hijstee: "We zijn nu hier intern druk bezig met de oprichting van een Ondernemers Loket voor Purmerend en Beemster, om de ondernemers en de ondernemersverenigingen goed te faciliteren. Na de zomervakantie verwachten we dat hier meer over bekend wordt."

Marco Hijstee meldt dat er een strategisch adviseur en acquisiteur bedrijven terug komt voor de functie van Niels Krommenhoek. "We vinden het belangrijk ondernemers te faciliteren." De bedrijfshuisvestigingsadviseur meldt dat de situatie op bedrijventerrein Baanstee-Noord zeer positief blijft gaan. "Binnenkort komen weer een aantal nieuwe bedrijven daar bij, ook van buiten de regio, maar ik kan momenteel nog geen namen noemen."

28 / 36

Technici zijn nu en in de toekomst hard nodig om de gestelde doelen te kunnen realiseren.

Het is mooi en enigszins geruststellend dat Techniek steeds meer uit de schaduw komt waar het vakgebied al veel te veel jaren heeft gebivakkeerd. Althans in de ogen van diegenen die er weinig of geen affiniteit mee dachten te hebben. Gelukkig raken steeds meer (jonge) mensen, jongens EN meisjes er van overtuigd dat daar een solide toekomst in zit. Vooral nu er weer door vele jongeren een keuze moet worden gemaakt welke richting er komend jaar en verder er qua opleiding het op zal gaan.

Voor een carrière in de techniek zullen er altijd vele mogelijkheden zijn om ambities te verwezenlijken. En dat op alle nivo's! Immers diegenen die beter met hun handen dan direct met hun hoofd ergens vorm aan kunnen geven bouwen in de loop van vele jaren ervaring op. En ook die is naast theoretische kennis broodnodig om als vakman of vrouw er voor te zorgen dat de techniek die overal om ons heen is onderhouden wordt, blijft werken en waar nodig gemoderniseerd.

Want vakkennis EN jarenlange ervaring zijn nodig om met de steeds sneller komende nieuwe en soms fundamenteel andere technieken om te kunnen gaan. Zoals bijvoorbeeld de nu snel op gang komende omschakeling van verbrandingsmotoren naar electrische aandrijvingen. Of het vervangen van olie / gas als energiebron door elektriciteit via warmtepompen.

Dat betekent ook dat in bedrijven waar technici werken, en dat is feitelijk iedere werk-gemeenschap, er veel onderzoek plaatsvindt. Om al die ontwikkelingen om te zetten in nieuwe producten waar de markt om vraagt. Niet alleen in grote bedrijven gebeurt dat dus.

Dat biedt ook volop kansen voor jonge mensen om hun ideeën te realiseren als ondernemer. Techniek als basis is daar uitermate geschikt voor. Een brede en vooral diepgaande kennis mede door ervaring om nieuwe producten en diensten succesvol te laten zijn. En dat juist in het MKB. Die bedrijven zijn er volop en in onze directe woon-en leefomgeving. Natuurlijk zijn multinationale ondernemingen ook van groot belang om op wereldschaal zaken in beweging te zetten. Maar daar hebben zij vrijwel altijd veel input voor nodig vanuit het MKB. Daar zitten dan ook de ondernemers. In tegenstelling tot grote ondernemingen, daar zijn het bestuurders die de richting bepalen. Meestal afhankelijk van wat aandeelhouders en andere belanghebbenden afdwingen.

Als ondernemer ben je eigen baas. Natuurlijk ben je daarmee ook direct zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor de resultaten van je bedrijf. Je hoort steeds vaker, dat we er daar meer van zouden moeten hebben. Prima, maar zorg er dan wel voor dat het werken de moeite waard blijft en de persoonlijke risico's beperkt. Dan levert dat ook veel werkgelegenheid en toegevoegde waarde op voor de BV-Nederland. Daar is nog een wereld te winnen als je de positie van bestuurders vergelijkt met die van ondernemers En graag iets minder belastingdruk voor MKB-bedrijven ! Die ondernemers investeren eventuele winst toch weer in hun bedrijf. De politiek is daarmee aan zet na afronden van het pensioendebat!!

Als bedrijf help je de Technieksector en MIG door lid te worden!
E: Info@migkit.nl of ook via www.migkit.nl

Maurits Wagenaar                                                 
Ambassadeur Techniek

Gaat de Zondagmarkt in Middenbeemster zelfstandig verder?

Bart Tishauser vertelde dat het bestuur slechts zijdelings betrokken is bij de markt. (Foto: Han Giskes)

De Zondagmarkt in Middenbeemster is al jaren een begrip. Deze markt met allerlei activiteiten wordt elk jaar op de eerste zondag in september gehouden en trekt duizenden bezoekers uit heel Noord-Holland. De Zondagmarkt wordt georganiseerd door een aparte werkgroep van de vereniging Beemster Ondernemer. Tijdens de algemene ledenvergadering van de vereniging Beemster Ondernemer, begin juni, lichtte voorzitter Bart Tishauer toe dat het bestuur van de vereniging slechts zijdelings betrokken is bij de organisatie van de markt. Ook de boekhouding van het evenement verloopt gescheiden. Op advies van de kascommissie heeft het bestuur de afgelopen periode intensief met de werkgroep de mogelijkheden van verzelfstandiging besproken. Beide partijen staan daar welwillend tegenover. De werkgroep van de Zondagmarkt is bestuurlijk stabiel en het evenement is financieel gezond. Het was de bedoeling om in de ledenvergadering een definitief besluit te nemen over de verzelfstandiging. Vanwege de lage opkomst is dit echter uitgesteld tot de najaarsvergadering. In de tussentijd zal de werkgroep de plannen verder uitwerken.

Ook dit jaar had de kascommissie een advies voor het bestuur. Namelijk om het eigen vermogen van de vereniging terug te brengen naar maximaal één keer de jaaromzet. "Het geld dat daarmee vrijkomt kan besteed worden aan bijvoorbeeld activiteiten of scholing", aldus Han Hefting.

Annet Rijser van Reuring vertelde enthousiast over het festival. (Foto: Han Giskes)

Licht in de Beemster
Een jaar geleden besloot de vereniging om de financiering van de kerstverlichting in Middenbeemster te stoppen. Een aantal lokale ondernemers heeft vervolgens de handen ineengeslagen om nieuwe verlichting te organiseren. Patricia van der Linden legt uit dat hierbij bewust is gekozen voor vaste verlichting die gedurende het hele jaar ingezet kan worden, dus niet alleen met kerst. Het is de bedoeling om de verlichting niet alleen in het winkelgebied aan de Rijperweg, maar ook in De Buurt aan te brengen. "De ondernemers hebben een aantal geschikte offertes verkregen, en zijn nu druk bezig om de financiering rond te krijgen", zo meldt Patricia. Voorzitter Tishauer vult aan dat Beemster Ondernemer het initiatief van harte ondersteunen. Gedacht wordt aan bijvoorbeeld een financieel voorschot. Ook kijkt het bestuur of het mogelijk is om de contributie van nieuwe leden van ondernemingen langs de Rijperweg te oormerken voor dit initiatief. Het plan is om op 1 december een kick-off van de verlichting te organiseren, om ook de laatste financiers over te halen tot een bijdrage. De kick-off valt mooi samen met de start van het Beemster Light Festival. Met dit festival viert de Beemster haar 20-jarig jubileum als Werelderfgoed. Van 1 t/m 20 december zal de Beemster letterlijk en figuurlijk volop in de spotlights staan.

Gasten
Annet Rijser, bestuurslid van Reuring, was te gast tijdens de vergadering om sponsoren te werven voor dit muziek- en theaterfestival. Met het oog op de fusie tussen Purmerend en Beemster organiseert Reuring dit jaar voor het eerst ook activiteiten in Beemster. In en rond het klooster zullen een aantal bijzondere voorstellingen te bezoeken zijn.

Roy Borst, projectleider gebiedsontwikkeling van de gemeente Beemster, nodigde de aanwezigen uit voor de themabijeenkomst bedrijvigheid op 20 juni. Tijdens een vijftal bijeenkomsten wil de gemeente Beemster input ophalen bij inwoners, verenigingen en bedrijven voor het opstellen van een visie op de dorpsontwikkeling van Middenbeemster. De leden reageerden kritisch, de gemeente Beemster zal het grootste deel van deze plannen immers niet meer zelf kunnen uitvoeren i.v.m. de fusie met Purmerend.

Ten slotte werden in de vergadering een aantal wisselingen in het bestuur vastgesteld. Nico Konijn treedt af i.v.m. privé-omstandigheden. Carla Bleesing en Monique Koning, die beiden al tijdelijk het bestuur versterkten, zijn officieel toegetreden.

BIZ Koemarkt stoeit met gemeente over parkeren

BIZ Koemarkt is druk bezig met het optimaliseren van het Purmerendse horecaplein. Medevoorzitter Bob Jansen vertelt: "We zijn met de gemeente druk in gesprek over de parkeerproblemen in de binnenstad. De sfeer is goed, maar er moet wel snel iets gebeuren. Wij willen het liefst snel een parkeervoorziening onder de Schapenmarkt, maar de gemeente is aan het kijken naar ontwikkelingen op dat gebied. Het kan toch niet zo zijn dat de gemeente alleen inzet op woningbouw en door gebrek aan parkeervoorzieningen de consument uit de stad wegjaagt."

Medevoorzitter Bob Jansen is wel blij met het parkeerverwijssysteem dat binnenkort in het centrum komt. Hij hecht eraan op een goede manier met de gemeente (i.c. wethouder Evelien Tijmstra) in gesprek te blijven, maar de meningen over een aantal kwesties verschillen. "We zijn wel over een aantal onderwerpen met de gemeente aan het stoeien," aldus Jansen. Zo willen de ondernemers op de Koemarkt de feestverlichting graag permanent aan de bomen ophangen, volgens de gemeente kan dat niet vanwege het snoeien van de bomen. Jansen: "In andere steden doen ze dat ook, dus het moet wel mogelijk zijn. Dat scheelt ons veel kosten van het telkens ophangen en afhalen van de verlichting."

Nog optimaler krijgen
Inmiddels is wel het plein verfraaid door het ophangen van bloembakken aan de lichtmasten. In de masten moeten volgens Bob Jansen eerdaags ook geluidsboxen komen om bij kleinere evenementen achtergrondmuziek te laten klinken. "We doen alles om ons horecaplein nog optimaler te krijgen," aldus de preses.

Bowling Centrum Purmerend wil verhuizen naar Kwadijkerkoogweg 5 op De Koog

Mario Schep en zijn partner Debbie. (Foto: Han Giskes)

Plannen voor verdubbeling ruimte en meer activiteiten, maar nog geen vergunning…

Wij gaan 16 juli a.s. verhuizen. Dat staat op een groot bord bij het Bowlingcentrum Purmerend aan de Purmersteenweg. Tot die tijd is het centrum daar nog geopend. Eigenaar Mario Schep vertelt: "We moeten hier weg vanwege de plannen voor woningbouw op deze locatie. We hebben diverse mogelijkheden bekeken. Een plek bij TC Neckslag in Neck ging niet door, een pand in de Nieuwstraat bleek te klein. We zijn nu uitgekomen op een pand Kwadijkerkoogweg 5 op bedrijventerrein De Koog, waar voorheen een autoschadebedrijf was gevestigd. Maar we wachten nog op de vergunning van de gemeente."

De plannen voor het nieuwe bowlingcentrum in Purmerend zijn volgens de eigenaar al ver gevorderd. Mario Schep: "Behalve 'gewone' bowlingbanen willen we twee voetbalbowlingbanen realiseren. In Duitsland is dat een hype. Bovendien hebben we ideeën voor dartsbanen en er komt een lounge hoek." De eigenaar meldt dat het nieuwe pand 1600 m2 meet, dat is twee keer zo groot als de huidige accommodatie. "Er komt ruimte voor tachtig eters, in plaats van veertig aan de Purmersteenweg. We hebben straks ook ruimte voor een grote feestzaal, want die is er nauwelijks in Purmerend."

Principeverzoek in behandeling
Woordvoerster Nancy Kamperveen van gemeente Purmerend meldt dat de gemeente in gesprek is met het Bowling Centrum over een nieuwe locatie, omdat op het Brantjesterrein woningbouw is gepland. Het is volgens de woordvoerster nog niet bekend waar het bowlingcentrum naar toe gaat. Ze geeft aan dat de eigenaar nog geen vergunningsverzoek heeft gedaan voor de nieuwe locatie, wel een principeverzoek. Het verzoek voor vestiging aan het adres Kwadijkerkoopgweg 5 is volgens haar in behandeling, maar ze kan niet zeggen hoe lang het duurt voor er uitsluitsel is.

Gastvrij Waterland: Nieuw initiatief zet stevige bodem onder regionale horeca en toerisme

De organisatoren van Gastvrij Waterland (Foto: Han Giskes)

Gastvrij Waterland is een nieuw regionaal platform voor horeca en hospitality. Het doel is tweeledig. De organisatie wil het personeelstekort in de horeca aanpakken door bedrijven te stimuleren meer leerplekken te creëren. Maar tevens dient Gastvrij Waterland als platform om samen met de bedrijven in horeca, toerisme, hospitality en recreatie de regio beter op de kaart te zetten. Maandag 14 oktober is de aftrap met een evenement in Theater De Purmaryn. Daar worden bedrijven in deze sector verbonden met leerlingen die een opleiding hierin volgen. Daarnaast worden ondernemers en medewerkers geïnspireerd en bijgepraat over verdere professionalisering.

Het initiatief voor Gastvrij Waterland komt van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Purmerend. Het plan werd al snel omarmd door Thierry van der Weide van O3, het platform dat onderwijs, overheid en ondernemers verbindt. Kort daarop haakten ook de horeca-afdelingen uit de regio aan. Inmiddels staan twaalf deelnemende bedrijven genoteerd die gezamenlijk in een werkgroep het plan verder uitwerken, en is het tijd het meer bekendheid te geven. De organisatie wil zoveel mogelijk bedrijven bereiken in Purmerend, Edam, Volendam, Marken, Monnickendam, Waterland, Beemster, Wormerland en Landsmeer.

Gezamenlijk optreden
"De regio Waterland heeft veel te bieden aan toeristen en dagjesmensen," vertelt Arwin Versteijne, voorzitter van KHN afd. Purmerend. "Wij zijn ervan overtuigd dat we de regio nog aantrekkelijker kunnen maken wanneer de partijen die actief zijn in deze sectoren beter samenwerken. Daarom willen we de ondernemers met elkaar in contact brengen om samen naar buiten te treden met al het moois dat hier in Waterland is te zien en te doen."

Personeelstekort
Om de toeristen tevreden te stellen moet het bed natuurlijk zijn gespreid en de tafel gedekt. Daar hapert het hier en daar aan omdat de horeca kampt met serieus personeelstekort. Van der Weide: "In eerste instantie zetten we ons in om dat personeelstekort op te lossen. Met meer onderwijscapaciteit, maar vooral met meer leerbedrijven. We willen de horeca aanzetten te investeren in de nieuwe generatie door meer stageplekken te creëren."

Publiekscampagne
Het event op 14 oktober is puur informatief voor de sector zelf. De volgende stap is een uitgebreide publiekscampagne om het bezoek in Waterland te stimuleren. Deze moet nog vorm krijgen maar één insteek is de bezoekers zelf de regio te laten promoten. Versteijne: "We willen publiciteit genereren met de positieve reacties van bezoekers. Door ze bijvoorbeeld te laten vertellen en delen wat ze hebben ervaren. Ook willen we de toeristen die hier komen nog meer verwennen. We moeten ons beter verplaatsen in de gast. Wat wil deze eigenlijk, wat vindt hij belangrijk? Daar is nog veel te winnen."

Aanmelden
Het event heeft een dagprogramma voor de scholieren van PSG, Regio- en Horizon College. Vanaf 14.30 uur begint het middagprogramma met onder meer een presentatie van leerbedrijven, zoals Fort Resort Beemster, BRASA, Spijkerman, Kozee, 't Hoedje van de Koningin, Tabasco, Café de Dijk uit Volendam, De Koperen Visch uit Monnickendam, Land & Zeezicht uit Marken en theater de Purmaryn zelf.

Het middagprogramma wordt afgesloten met een inspirerende talk van horeca trendwatcher Wouter Verkerk. Aansluitend zijn er gevarieerde workshops voor de aanwezige ondernemers en medewerkers én de kick-off van de publiekscampagne 2019/2020. Een gezellige borrel sluit de dag af.

Ondernemers en medewerkers in horeca, hospitality, toerisme en recreatie kunnen zich aanmelden via www.gastvrijwaterland.nl.

Parkeerdruk verlichten, stad leefbaar houden.

Wethouder Eveline Tijmstra. (Foto: Els Broers)

"Als we geen maatregelen nemen, slibt de binnenstad dicht"

Als er geen aanpassingen in het parkeerbeleid worden gedaan, krijgt Purmerend in de toekomst te maken met een parkeertekort. Wethouder Eveline Tijmstra heeft op basis van diverse onderzoeken naar de parkeerdruk in Purmerend een breed en samenhangend pakket aan maatregelen vastgesteld die erop gericht zijn de binnenstad van Purmerend goed bereikbaar te houden.

Wethouder Eveline Tijmstra (CDA) schetst kort de situatie in de binnenstad van Purmerend. "Een verhaal dat we van ondernemers regelmatig horen, is dat bezoekers bij het restaurant wordt afgezet, terwijl de bestuurder nog een paar rondjes moet rijden alvorens de auto te kunnen parkeren. Uit extern onderzoek is tegelijkertijd gebleken dat zowel in de parkeergarages Claxonate als in Q-park Eggert voldoende plekken beschikbaar zijn. Het probleem is op dit moment niet dat er onvoldoende parkeerplaatsen zijn, maar dat mensen deze niet weten te vinden." Kijkend naar de toekomst, ontstaat volgens de wethouder een ander beeld. "De gemeente heeft de ambitie om tot 2040 10.000 nieuwe woningen bouwen. De komende vijf jaar staat er ook in en rond de binnenstad veel te gebeuren. In het najaar start de bouw aan de Brantjesoever, tegenover het gemeentehuis. Verder zijn er bouwplannen voor de locatie Zijp, de Vijfhoek en het Wagenweggebied. Om te voorkomen dat de binnenstad dichtslibt, zijn parkeermaatregelen noodzakelijk. Enerzijds om de parkeerdruk te verlichten, anderzijds om de stad leefbaar te houden."

Leeft
Eveline Tijmstra beheert in haar portefeuille een aantal debatgevoelige onderwerpen, waaronder Fysieke leefomgeving, Stadsontwikkeling binnenstad/centrum en Verkeer en vervoer. "Ik vind het vooral leuk om te ervaren dat de politiek leeft in deze stad", zegt Tijmstra. "De kunst van het bestuurder-zijn is dat je voor alle belangen een goede afweging moet maken. Bewoners, bezoekers, ondernemers zijn alle drie partij als het gaat om de parkeerproblematiek in de binnenstad. We zijn met al deze partijen in gesprek." De wethouder heeft bij het ontwikkelen van de plannen te maken met de bestaande hoofdinfrastructuur. "De doorgaande weg richting de A7 gaat door onze, relatief kleine, binnenstad. We moeten het doen met de beschikbare ruimte. Aanvullend zijn we samen met het rijk en de belanghebbenden druk bezig met de Corridorstudie A7 Amsterdam-Hoorn, het plan dat de bereikbaarheid op de A7 en aansluitende wegen te verbeteren.'

Boodschap
De maatregelen die moeten leiden tot verbetering van de parkeerdruk in Purmerend zijn volgens de wethouder gebaseerd op drie pijlers: optimaliseren, compenseren en het beïnvloeden van parkeergedrag. Tijmstra: "Als het gaat om het optimaliseren, willen we bezoekers stimuleren om in de garages te gaan staan. Dat doen we onder andere door parkeergarage Claxonate 24 uur per dag op te stellen en het tarief te verlagen van € 2,- naar € 1,60 per uur. Daarmee stellen we de voorwaarden van de garages Claxonate en Q-Park Eggert aan elkaar gelijk, waardoor dat voor iedereen duidelijker wordt. In het voorstel aan de raad is opgenomen om het parkeren op straat te verlengen tot 21 uur op ma t/m zaterdag en om het straattarief te verhogen naar € 2,50." Ze vervolgt: "In de zomer komt er een parkeerverwijssysteem, waarop het aantal vrije plekken in de parkeergarages staat aangegeven." De wethouder benadrukt dat de boodschap om in de stad in de parkeergarages te parkeren in gezamenlijkheid gecommuniceerd moet worden. "We willen dit heel graag samen met de ondernemers doen. De boodschap is: Kom naar Purmerend, je kunt parkeren in de garages en dat kost € 1,60 per uur. Dat is niet duur ten opzichte van de regio. Vanuit de parkeergarages is de gehele binnenstad goed bereikbaar."

Nieuw product
In antwoord op de zorg van ondernemers of er voldoende compensatie komt voor het verdwijnen van parkeerplekken zegt Tijmstra: "Uit extern onderzoek blijkt dat we vanaf 2024 200 parkeerplekken tekort komen. Dat moeten we minimaal compenseren. In het raadsvoorstel staan twee mogelijk nieuwe locaties voor een parkeergarage. Ondergronds op de schapenmarkt, of rondom het gemeentehuis. Ik wil graag kwaliteit toevoegen aan de stad. Een half-verdiepte of ondergrondse variant met 256 plekken hier aan de Purmersteenweg is een prima oplossing. Dan creëren we kwaliteit en leefbaarheid, in de vorm van groen, een park of een plein. De nieuwe garage is bestemd voor langparkeerders met betaalbare dagkaarten voor een paar euro. Hiermee voegen we een nieuwe parkeervoorziening en een nieuw product toe voor bezoekers die langere tijd willen verblijven in de binnenstad en voor de mensen die in de binnenstad werken en op een betaalbare manier hun auto willen parkeren."

Nog dit jaar worden 85 nieuwe parkeerplekken gerealiseerd tegenover P3 en onlangs sloot de gemeente een intentieovereenkomst met Deen Supermarkten. "Op het Wagenweggebied gaat woningbouw in combinatie met de ontwikkeling van 100 nieuwe parkeerplekken plaatsvinden", zegt Tijmstra. "We investeren dus fors in de compensatie van de parkeerplekken die verdwijnen in de binnenstad. Gecombineerd met de optimalisatie van het gebruik dat we nu hebben, willen we een grote stap zetten."

Balans

Nadat de raad de parkeermaatregelen heeft besproken, worden deze uitgewerkt. Tijmstra: "Daarna gaan we daarover opnieuw met de belanghebbenden in gesprek. Ik realiseer me dat we het niet naar 100% tevredenheid van iedereen kunnen doen. Tegelijkertijd ben ik ervan overtuigd dat we met het pakket dat er ligt zoveel mogelijk rekening hebben gehouden met de bezoekers, de bewoners en de ondernemers. Ons doel is de binnenstad van Purmerend voor iedereen autoluw, leefbaar en bereikbaar houden. Nu en in de toekomst."

Linxx

10-6-2019